Visit SV

Parkrunda i Älmhults centrum

Adress: Älmhult Visa karta

Adress: Älmhult

Runda i centrum med Älmhults parker och torg.

 

1. IKEA-kullen
Plantering som byter skepnad varje år med ett vår- och ett sommarflor. Ligger vid randen av en rullstensås som kommer norrifrån, i området som lokalt kallas Bokehillsbacken efter ett nöjesställe som tidigare låg där.

2. Arnolds park
Lummig liten oas med mycket träd och flera sittplatser. En gångbro passerar över den lilla bäcken. Namngiven efter kommunalingenjör Arnold S. Svensson som bodde strax intill vilken lät skapa parkområdet. I området ligger en stor naturlig s.k. ”klövjesten” som kan ha gett upphov till själva namnet Klöxhult (äldsta belägg ”Klöffshult”)

3. Oxtorget
Den historiska platsen för gamla tiders kreatursmarknad, som bedrevs här mellan 1867 till 1954.

4. Hembygds-parken
I Haganäsparken ligger Älmhults hembygdsförenings två stugor. Den lilla röda är den gamla "finkan" som tidigare var den lokala arrestlokalen som låg inne i byn, vid Nicklabacken. Uppförd på 1860-talet av virke ifrån Stolpastugans fasta marknadsbodar som då revs.
Den andra bruna stugan är en "backstuga" (vilket avsåg ett torp vars boende inte hade något nyttjandekontrakt utan satt i stugan på markägarens nåder) som kommer ifrån Bisterhult i Virestads socken. Denna "backstuga" har även av vissa kallats för "soldattorpet", men det har aldrig varit ett sådant, dock byggt efter måtten på ett soldattorp av den avdankade soldaten Åke Hörberg (den kände målaren Pehr Hörbergs far) i slutet av 1700-talet. Denna stuga stod tidigare ute vid Sjöstugan i Bökhult dit det kom ifrån Bisterhult i Virestad socken 1928 genom direktör Gotthard Nilsson och fabrikör Sven Wallins försorg. 1958/1959 flyttades stugan till den nybildade hembygdsparken. 1960/1961 kom finkan hit. Stugan benämndes Skogslund då där bodde folk i Bisterhult, men kom även att kallas för ”Get-Elins” efter änkan Elin Svensdotter som var den siste som bodde i stugan på 1920-talet innan den flyttades till Älmhult.

5. Björkparken
Området som Björkparken är belägen på donerades till Älmhults köping 1906 av veterinär Axel Crona. I donationsbrevet angavs att en offentlig byggnad kunde uppföras på platsen och i slutet av 1940-talet kom kommunhuset på plats.

6. Stortorget
Under större delen av 1900-talet indelades torget i tre avgränsade delar. Närmast stationen fanns en del med höga träd och gräsbevuxen mark. Ursprungligen gavs järnvägsanställda här möjlighet att odla för eget bruk. Området började då kallas ”spenatkoppen”, ett uttryck som fortfarande lever kvar hos infödda Älmhultsbor. Nu pryds denna del av perennplanteringar och en fontän med diabasskulptur.
Mittdelen utgörs av en hårdgjord yta med typisk torgkaraktär. Här pågår fortfarande i våra dagar torghandel.
Den norra delen av torget, närmast kommunhuset, har förändrats flera gånger men har alltid innehållit promenadstråk. Skulpturen av den unge Linné är skapad av Carl Eldh och invigdes 1946.

Visa mer

Om denna aktivitet

Telefonnummer
+46 (0)476-55152
Build: 2020-10-19 17:01:38, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-5814.cbischannel-347.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails