Visit SV

Cykeltur - Enerydarundan 26 km

Visa karta

Järnvägen drogs genom Älmhults kommun 1862 och det är tack vare den som Eneryda, Liatorp, Diö och Älmhult vuxit till de orter de är idag. Då-
tidens riksväg gick ungefär där E4:an går idag. Järnvägen drogs här för att förenkla transporter med den skogs- och stenindustri som fanns österut.

 

En cykelväg förbinder de gamla stationssamhällena Diö och Liatorp (1). Kommer du söderifrån kan det vara lämpligt att stanna på Ica Nära i Liatorp (2) för att bunkra en matsäck inför din cykelrunda.
Norr om Höghult finns ett lövskogsdominerat område, som under våren är översållat med vitsippor (3). Om du tar den sträckade vägen norrut från Eneryda (4) kommer du efter fyra kilometer till Lille Petter Johans stuga, som är värd en avstickare eller en egen utflykt. Följ skylten mot ”Hembygdsstuga”. Här bodde under 1800-talet en skomakare som bara var 130 centimeter lång och stugan är anpassad därefter. Det finns två kvarnar som du kan besöka längs vägen: Kvarnen i Bräkenryd (5) och Kronogårds kvarn (6) som byggdes redan 1795. Korsa försiktigt väg 23 och fortsätt söderut mot Virestad genom odlingslandskapet. Du når till slut smedjan i Kvarnatorp (7) och Kvarnavallen, där det lokala fotbollslaget spelar (8). Den gamla smedjan används fortfarande vid vissa evenemang. Det går att få en visning både i smedjan och i kvarnarna av Virestads hembygdsförening, se www.hembygd.se/virestad.
Fortsätt mot Liatorp och passera Garanshultasjön (9) som under våren är välbesökt av rastande svanar.

Visa mer
Build: 2021-03-03 16:45:22, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-5814.cbischannel-347.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails