Visit SV

Älmhults torg med omnejd

Visa karta

På Älmhults torg ser Linné ut över torget från sin upphöjda plats, med en blomma i handen. En bronsstaty av Carl Eldh uppförd 1946.

Carl Eldh
1873-1954, skulptör. Han var från början ornamentbildhuggare, och under studie-åren i Paris 1896-1903 livnärde han sig som träsnidare. Här insirerades han av Rodin till den mjuka impressionistiska stil som präglar hans tidiga kvinnoskulpturer. Efter hemkomsten till Sverige utvecklades
hans konst mot en renare och kraftfullare realism, och han blev en av våra flitigaste monumentalskulptörer. De stora monumentalverken, såsom Engelbrekt i Arboga och Brantingmonumentet på Norra Bantorget i Stockholm, har en kraftfullare form och präglas av idealt och socialt patos. Andra offentliga verk är Prins Gustav i Uppsala, den unge Linné i Älmhult och Uppsala, samt i Stockholm Strindbergsmonumentet i Tegnérlunden och Löparna utanför Stadion.


På torget finns också en torgbrunn uppförd 1988 av Torgny Larsson och framför stationen finns en skulptur i form av en stenvalvsbro med springvatten av Takashi Narahas uppförd 1987.

Visa mer