Visit SV

Cykeltur - Römningen runt - 14 km

Visa karta

Römningen runt, 14 km
Turen är skyltad med gul färg.

Start och mål: Göteryds hembygdspark

Sträckning: Göteryd - Ekenäs - Askenäs - Tiakölna - Fåglanäs - Bjärnhult - Ramnäs - Hultet - Ljunggårdsköp – Göteryd

Beskrivning: Runt sjön finns en skyltad cykelled som är ca 14 km lång. Leden följer belagda vägar, förutom ett par sträckor med grus. Det finns flera skyltade platser att stanna till vid.
I byn Ekenäs finns rester av en gammal fördämning med ålkista. Gör gärna en avstickare till Askenäs herrgård med anor från 1400-talet. Tiakölna säteri ägdes på 1500-talet av ätten Lilliesparre. Här går leden intill stranden och här finns möjlighet till bad.

Nästa by, Fåglanäs, var på 1300-talet sätesgård för den mycket förmögne Peder Dudde. Han var svärfar till riddaren Abraham Brodersson på Piksborg, en borg på en ö i sjön Bolmen.

Nästa sätesgård på leden heter Bjärnhult. Även den har anor från 1500-talet. Här passerar leden Lillån och har man varit förutseende och köpt fiskekort så kan man här prova fiskelyckan. Byn Ramnäs är också mycket gammal som planen för den gamla medeltidsbyn vittnar om. I Göteryds kyrkby rekommenderas framför allt ett besök i sockenkyrkan, slöjdskolan och hembygdsparken.

Sevärdheter: Göteryds Hembygdspark, Slöjdskolan i Göteryd, Göteryds kyrka, Ekenäs kvarn, Orebergets festplats, Askenäs herrgård, Hällkista utanför Kvarntorpet, Fåglanäs Säteri, Bjärnhults säteri, Ramnäs badplats, Hällkista utanför Ramnäs.

Show more