Visa evenemang

Kaptenen

Bildbeskrivning saknas
Datum
torsdag 30 maj, 19.00–21.15
Plats
Folkets Hus
Adress
Skolgatan 18, 343 31 Älmhult

"Ren och skär filmmagi!"

 

~ Moussa och Seydou är två senegalesiska tonåringar som drömmer om ett bättre liv i Europa. De bor i den fattiga huvudstaden i små skjul, men en dag ska minsan vita människor be ungdomarna om autografer, de ska slå stort som musiker i södra Europa

 

"Kaptenen" framställer otäckheterna relativt subtilt (med vissa undantag). Vi ser långsamt hur pojkarnas hopp trycks ner längre och längre mot avgrunden. Muta efter muta nöter ner deras ursprungliga framtidstro. Samtidigt finns pojkarnas fina vänskap kvar när det blir som mörkast.

"Kaptenen" är en vacker skildring av komplett mörker, som lyfts av de unga skådespelarna. En långsam vandring som aldrig blir tråkig. En fördjupning i ett aktuellt ämne som aldrig blir uppläxande. Bara ren och skär filmmagi!


~ Filmen hade världspremiär i tävlan på Venedigs filmfestival, där Garrone vann Silverlejonet för bästa regissör och nykomlingen Seydou Sarr tilldelades Marcello Mastroianni-priset för sin huvudroll.
Kaptenen har blivit hyllad av såväl internationell som italiensk press, där hyllningskören lyft dess sympatiska, spirituella och fängslande drama, de starka skådespelarprestationerna samt det vackra filmfotot.


Datum och tid