Visit SV

Gustavsfors

Adress: Gåaryd 1, 343 93 Älmhult Visa karta

Adress: Gåaryd 1, 343 93 Älmhult

Området Gustavsfors ligger utmed Helgeån söder om Pjätteryd och har en 4,5 km lång kultur- och vandringsstig. Leden är markerad och går genom vacker natur. Dessutom passerar den gamla ruiner från 1700- och 1800-talet och ger information om den småindustriella verksamhet som då fanns i området. Informationsöversikt på svenska, engelska och tyska finns vid kraftstationen vid Gustavsfors, samt på turistinformationen i Älmhult.

 

Gustavsfors var ett centrum för småindustri i bygden och innehöll ett tiotal fabriker. Idag vittnar ruiner om ortens intressanta historia. Ursprunget till Gustavsfors är Gåaryds gård. Gården var en av de största och mest ansedda gårdarna i Pjätteryds socken. Pjätteryds hembygdsförening har ställt iordning en markerad promenadslinga på 4,5 kilometer som sammanbinder de olika sevärdheterna.

Gustavsfors är idag känt över hela Sverige och till och med utanför Sveriges gränser. Men det beror inte i första hand på områdets intressanta historia. Istället är Gustavsfors känt för sina unika fiskemöjligheter. Gustavsfors fiskevårdsområde, som bildades på 1980-talet, satsade på ädelfisk och idag strömmar sportfiskare från när och fjärran för att med spinnspö och flugspö med fluglina fiska upp lax och annan ädelfisk.

Gustavsfors har även mycket fin och värdefull natur. Växt- och djurlivet är stort. En raritet bland växterna är den stora och ibland buskliknande ormbunken safsa som är sällsynt och därför fridlyst. En av Sveriges största och vackraste förekomster finns just i området kring Gustavsfors och nedströms till Aspholmen. Här finns också sällsynta växter t ex nattviol, pyrola, getrams m.m.

På området finns även ett fängelse som kallas tjyvakistan där tjuvar förvarats i väntan på dom. Det finns flera legender i anslutning till Gustavsfors och denna fängelsehåla. Enligt legenden bor det även troll i skogen runt Gustavsfors. Gustavsfors är därmed också en plats i sagobygden och det går att hitta både fängelsehålorna och läsa ett antal legender som utspelar sig i Gustavsfors.

Visa mer
Build: 2021-07-22 10:48:21, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-5814.cbischannel-347.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails